Dodržování zdravé výživy
Školní jídelna dodržuje:
-stanovený pitný režim – je zajišťován po celý den provozu, děti mají na výběr pitnou vodu, vodu s citrónem, slazený i neslazený čaj, vodou ředěné ovocné džusy
-technologické postupy a normy při přípravě jídla – pravidelné zařazování zvýšeného podílu čerstvé zeleniny a ovoce, ovocných a zeleninových salátů a pomazánek, cereálního pečiva a mléčných výrobků
-měsíční plnění „spotřebního koše” – jídelníčky jsou sestavovány v souladu s nutričním doporučením
Doporučená pestrost stravy měsíčního jídelního lístku pro MŠ a ZŠ dle výživových norem Ministerstva školství
Přesnídávky + odpolední svačiny
1 x med nebo džem
3 x domácí pečivo – ovocné,tvarohové,makové
2 x kaše (vločková,krupicová,kukuřičná,jáhlová,rýžová) nebo mléčný výrobek
3 x rybí pomazánka
1 x drůbeží pomazánka (nedoporučuje se v letních měsících)
2 x tvarohová pomazánka
4 x sýrová pomazánka nebo sýr
1 x drožďová pomazánka
2 x zeleninová pomazánka
1 x šunka
7 x dle možností celozrnné pečivo,celozrnné kuličky,kukuřičné lupínky apod.
Ovoce a zeleninu střídavě zařazovat jako přílohu k přesnídávkám a odpoledním svačinám co nejčastěji.Přednost dávat ovoci a zelenině s vysokým obsahem vitaminu C.
Polévky
Volit podle hlavního jídla,preferovat zeleninové polévky.
Určitě: 1 x drožďová
3 x luštěninová
Jako zavářku používat více obiloviny/ovesné vločky,jáhly apod./
Hlavní jídla
3 x drůbež
2 x ryby
max. 4 x vepřové maso
5 x dle možností (hovězí maso,králík)
4 x bezmasé zeleninové jídlo (včetně zařazení luštěnin)
max. 2 x sladké jídlo
Přílohy
5 x brambory
2 x bramborová kaše
7 x obiloviny
2 x houskové knedlíky
1 x bramborové knedlíky
min. 1 x luštěniny