Informace o stravování

Dodržování zdravé výživy

Výsledek obrázku pro zelenina a ovoce

Školní jídelna dodržuje:


-stanovený pitný režim – je zajišťován po celý den provozu, děti mají na výběr pitnou vodu, vodu s citrónem, slazený i neslazený čaj, vodou ředěné ovocné džusy


-technologické  postupy a normy při přípravě jídla – pravidelné zařazování zvýšeného podílu čerstvé zeleniny a ovoce,  ovocných a zeleninových salátů a pomazánek, cereálního pečiva a mléčných výrobků


-měsíční plnění  „spotřebního koše” – jídelníčky jsou sestavovány v souladu s nutričním doporučením 

 

 

Doporučená pestrost stravy měsíčního jídelního lístku pro MŠ a ZŠ dle výživových norem Ministerstva školství

 

 Přesnídávky + odpolední svačiny

1 x med nebo džem

3 x domácí pečivo – ovocné,tvarohové,makové

2 x kaše (vločková,krupicová,kukuřičná,jáhlová,rýžová) nebo mléčný výrobek

3 x rybí pomazánka

1 x drůbeží pomazánka (nedoporučuje se v letních měsících)

2 x tvarohová pomazánka

4 x sýrová pomazánka nebo sýr

1 x drožďová pomazánka

2 x zeleninová pomazánka

1 x šunka

7 x dle možností celozrnné pečivo,celozrnné kuličky,kukuřičné lupínky apod.

 

Ovoce a zeleninu střídavě zařazovat jako přílohu k přesnídávkám a odpoledním svačinám co nejčastěji.Přednost dávat ovoci a zelenině s vysokým obsahem vitaminu C. 

 

Polévky

Volit podle hlavního jídla,preferovat zeleninové polévky.

Určitě: 1 x drožďová

              3 x luštěninová

Jako zavářku používat více obiloviny/ovesné vločky,jáhly apod./

 

Hlavní jídla

3 x drůbež

2 x ryby

max. 4 x vepřové maso

5 x dle možností (hovězí maso,králík)

4 x bezmasé zeleninové jídlo (včetně zařazení luštěnin)

max. 2 x sladké jídlo

 

Přílohy

5 x brambory

2 x bramborová kaše

7 x obiloviny

2 x houskové knedlíky 

1 x bramborové knedlíky

min. 1 x luštěniny